Hypotheek informatie, Uitleg, Hypotheek Tips en Weetjes

Op deze pagina bieden wij jouw relevante hypotheekinformatie. Het is een informatie pagina met diverse directe koppelingen naar belangrijke onderdelen binnen Hypotheekgesprek.nl.

Hypotheek informatie:
- Startershypotheek
- Verhuizer/ Doorstromer
- Oversluiten

Berekenen:
- Starters hypotheek berekenen
- Maximale hypotheek berekenen
- Oversluiten hypotheek berekenen


Algemene hypotheek informatie en meest gestelde vragen

Wat is een hypotheek?
Een hypotheek is een geldlening die wordt aangewend voor het financieren van een onroerend goed. Deze financiering wordt gedaan met als onderpand het betreffende onroerend goed. Omdat een hypotheek altijd een onderpand als zekerheid biedt, is de rente lager dan bij voorbeeld een doorlopend krediet of persoonlijke lening.

Wat is rentevasteperiode?

De rentevaste periode is de periode dat je de hypotheekrente vast zet.

Wat is NHG?
NHG staat voor Nationale Hypotheek Garantie. Op deze organisatie tegen het betalen van een eenmalige borgstellingsprovisie garant staan voor de hypotheek, verkrijg je bij de geldverstrekker een extra rentekorting. Deze korting behoud je gedurende de periode dat je hypotheek met NHG lopende is.

Wat is een voorlopig koopcontract?
Nadat je bent de verkoper een mondelinge overeenstemming hebt bereikt, gaat de notaris of makelaar dit vastleggen in een voorlopig koopcontract. Dit voorlopige contract wordt definitief gemaakt bij het ondertekenen van de hypotheek en leveringsakte bij de notaris.

Wat is een bankgarantie?
De bankgarantie bedraagt 10% van de koopsom. Met een bankgarantie bied je de verkopende partij de zekerheid dat de koop definitief doorgaat. Als om welke reden dan ook de koop, na het verlopen van de ontbindende voorwaarden, alsnog wordt afgeblazen, wordt de bankgarantie aan de verkopende partij uitbetaald. Hiermee verkrijgt de koper dus 10% van de koopsom, mag hij/zij, de woning aan iemand anders doorverkopen.